top of page

... Selkirk ...

Geschiedenis

De stammoeder van de Selkirk Rex is Miss DePesto.

Zij werd geboren in 1987 in Montana, USA, en was het enige kitten in het nest met een gekrulde vacht, haar nestbroertjes en zusjes en ook hun moeder hadden allemaal een normale gladharige vacht. Zij kwam terecht bij de Perzen-fokster Jeri Newman, die haar zo bijzonder vond dat zij met haar ging fokken.

Miss DePesto werd gepaard aan een zwarte Perzische kater en zij kreeg van hem zowel gladharige als gekrulde kittens, waaruit bleek dat deze vachtmutatie dominant vererft. Jeri Newman besloot verder te fokken met deze nieuwe Rex mutatie en als uitkruispartners is naast Perzen gebruik gemaakt van American Shorthair katten, Exotics en Brits Korthaar  -en Langhaar katten.

De Selkirk Rex is in 1994 als ras erkend door de TICA en in 2000 door de CFA.

 

RasstandaardSelkirk Rex raskenmerken 
Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor dat de haren in losse afzonderlijke krullen zijn gerangschikt. Rondom de nek, op de staart en op de buik zijn de krullen het meest duidelijk. In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig. 

Land van herkomst:
Wyoming (USA)

Kop:
Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken en een kort ,vierkant snuitje. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.

Oren:
Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met redelijk puntige toppen. 

Ogen:
Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst. 

Lichaam:
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar. 

Poten en voeten:
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten. 

Staart:
Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt. 

Vachtstructuur:
De Selkirk Rex heeft een volle, plucheachtige, dicht ingeplante zachte vacht. De dekharen kunnen wat stugger zijn. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar met 6 maanden kunnen de krullen verdwijnen uit de vacht. Vanaf 8-10 maanden ontwikkelt zich weer een gekrulde vacht. Dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. Kittens worden daarom op type gekeurd. Vachtlengte: bij de korthaar is het haar niet langer dan 2,5 cm, bij de langhaar tussen de 2,5 en 5 cm. Bij de langhaar is het lang en golvend. Alle patronen, kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken. 

Omschrijving


De Selkirk Rex is een niet al te grote, gespierde kat. Het hoofd is rond met een uitgesproken snoet.  De vacht is pluizig en gekruld, sommige mensen noemen het dier daarom "de kat in schaapskleding". De lichte glooiende dek-, donsharen en ondervacht zijn het resultaat van een spontane mutatie, wordt gezegd. De snorharen zijn gekruld, maar zijn kwetsbaar (broos) en breken nogal eens af door spel en stoeipartijen. Kittens worden krulharig geboren. Je ziet dit meteen, want ze hebben namelijk ook gekrulde snorharen. Het verschil kort- en langhaar is in het begin niet zo goed te zien. Homozygote kittens (dat wil in dit geval zeggen: fokzuiver voor krullen) herken je vaak aan het uiterlijk van een buitenaards wezentje, de karige vacht (of zelfs kale plekken) en de ietwat verhoogde temperatuur. Heterozygote kortharen verliezen gewoonlijk grotendeels hun krullen als ze vruchtbaar worden, dat is onze ervaring tenminste. In rustperiodes, dus als ze aan de pil of gecastreerd zijn, komen de krullen weer terug. De eerste kat droeg een langhaar gen, waardoor de lang - en korthaar variaties zijn ontwikkeld. Keurmeesters en het publiek hebben een evenwichtige smaak: 50% vindt de kortharige en de andere 50% vindt de langharige mooier! Naast gekrulde kittens worden in veel nesten ook kittens geboren zonder krul: de zogenaamde Selkirk Straights. Deze kittens hebben veel weg van Britten. Met straights mag worden gefokt, maar op shows behoren ze in de huiskattencategorie. Op zich jammer, want het zijn vaak fraaie exemplaren.

Karakter:
De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Een flinke krabpaal en voldoende speeltjes zijn daarom raadzaam. 

Ze houden van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen. Om te zien is het een echte knuffelbeer. 

Verzorging:
Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Beide vachtvariëteiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rexkatten verhaart de Selkirk Rex normaal. 
Sommige mensen beweren dat borstelen/kammen uit den boze is omdat je de krullen eruit zou trekken, maar dit is onzin. De krullen springen er na de "poetsbeurt" zo weer in. Bij de korthaar is éénmaal per week borstelen voldoende. De vacht van een langhaar moet worden gekamd om klitten in de ondervacht te voorkomen. 

Wanneer de kat naar de show gaat, zal de vacht gewassen kunnen worden. Zelf ben ik anti-wassen... Voor een Selkirk Rex vind ik het totaal overbodig. Is de kat vies (kan het me nauwelijks voorstellen, want de kat poetst zichzelf uitvoerig), dan zou ik kiezen voor een plaatselijke behandeling. Dit hoeft niet persé met water, een droogshampoo kan ook goed werk doen. Wil je de kat wél aan een wasbeurt onderwerpen, doe dit dan ongeveer een week voor de tentoonstellingsdag. Zo kan de vacht zich op tijd herstellen. Een trucje: om de krul te activeren kan de vacht, voordat de kat bij de keurmeester moet verschijnen, met een plantenspuit of speciale spray heel lichtjes vochtig gemaakt worden. De krullen kun je er daarna met de hand inkneden. 

Volgens Selkirk Rex-eigenaren hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.

bottom of page